Strona Główna
Portal  Forum  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  WYDZIAŁ GIERCOWANIA Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Niebezpieczny wyciek 10000 haseł
Autor Wiadomość
kermit

Wydział: Zarządzanie
Specjalność: LIC.:Unia Eur. SUM: Psychologia Zarz.
Rocznik: WSZiB-Licencjat: 2003 - 2006 i SUM: 2006 - 2008 WSB-Studia podyplomowe:Bankowość: 2009-2010
Postawił 5 piw(a)

Wysłany: 2010-06-27, 01:38   Niebezpieczny wyciek 10000 haseł

SPRAWDŹ CZY NIE JESTEŚ OFIARĄ?!?!?
Cytat:
Jeden z naszych czytelników przekazał nam plik zawierający prawie 10 tys. haseł do kont e-mail należących do polskich internautów.
Oto wiadomość, którą otrzymaliśmy dziś rano na redakcyjną skrzynkę:

Kod:
 Przeglądając dzisiaj stronki w necie natrafiłem na ciekawą [...] W pliku txt zawarte są loginy i hasła do poczty wielu użytkowników w tym także mojej. Myślę, że warto byłoby poinformować o tym czytelników by szybko zmienili hasła do swoich skrzynek. Skąd loginy i hasła tam się wzięły nie mam pojęcia, ale zdziwiło mnie to bardzo gdy zobaczyłem tam swój login i hasło — norbi123

Plik z hasłami do skrzynek pocztowych polaków zawiera loginy i hasła do 9330 kont:

Loginy i hasła dostępne na wskazanej przez norbi123 stronie to nie wszystko. Strona zwiera pokaźny zestaw exploitów i złośliwego oprogramowania (trojany, botpacki, etc.), a także hasła do serwerów SSH oraz kont FTP i pokaźny listing stron podatnych na SQL injection oraz LFI.

Sądząc z oprogramowanie znalezionego przez nas na serwerze przestępcy, hasła pochodzą z phishingu i keylogerów — nie można jednak wykluczyć, że jest to również efekt włamania na jeden z serwisów, który umożliwia “zaciąganie” poczty z zewnętrznych serwerów (to sugeruje nazwa pliku z hasłami). Poinformowaliśmy już wszystkie firmy dotknięte atakiem i czekamy na ich reakcje. W między czasie możecie sami sprawdzić, czy atakujący mają wasze hasło. Instrukcja poniżej.
Sprawdź czy jesteś ofiarą ataku

Ja się stałem celem ataku i niestety wp.pl zapobiegawczo zablokowało mi konto pocztowe.
Jeżeli jesteś ofiarą to zalecam w miarę możliwie szybko zmianę hasła i kontakt z biurem obsługi klienta serwisu pocztowego.

Optymalnie nawet jeśli nie jest się na liście ataku, to warto zmienić hasła dla przestrzegania zasad bezpieczeństwa, przeskanować komputer programem antywirusowym i jeśli twój adres mailowy będący ofiarą jest adresem mail używanym w tym serwisie to zmień go w odnośniku PROFIL!!! i aktywuj konto na "nowej" skrzynce odbiorczej nowego adresu mail!!! Zmień również hasło do profilu w forumwszib.pl
To czy jesteś na liście możesz sprawdzić w aplikacji/skrypcie online na stronie artykułu więcej na: http://niebezpiecznik.pl/...pl-wp-pl-o2-pl/
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu